سانتریفیوژ
سانتریفیوژ
سانتریفیوژ دستگاهی است که با استفاده از نیروی گریز از مرکز، اجزاء یک محلول یا مواد را که دارای اجزاء یا دانسیتههای متفاوت باشند، از هم جدا میکند. سانتریفیوژ جزء پر کاربردترین دستگاه آزمایشگاهی میباشد که برای جدا کردن سرم و پلاسما خون، تهیه تهنشین ادرار، تهیه فیلترهای فاقد پروتئین و سایر موارد از این دستگاه استفاده میشود. برای استفاده از این دستگاه، باید زمان سانتریفیوژ و نیروی سانتریفیوژ (relative centrifugal force) RCF به دقت رعایت و مشخص شود. برای انتخاب سانتریفیوژ حتما باید RCF و RPM مشخص گردد که این دو مورد از اهمیت بسیاری زیادی در انتخاب این دستگاه دارد.
نکته بسیار مهم در استفاده از سانتریفیوژ مسئله بالانس، وزن، اندازه و شکل لولههای گذاشته شده است که حتما بایستی مقابل یکدیگر و مشابه باشند. زیرا عدم بالانس باعث خرابی شافت (shaft) و زغال دستگاه شده و علاوه بر این مواد به خوبی تهنشین نمیشوند و حتی باعث خراب شدن دستگاه و نمونه قرار داده شده در سانتریفیوژ میشود.
نکته دیگر در مورد استفاده طولانی مدت از سانتریفیوژ است. در صورت استفاده طولانی مدت از سانتریفیوژ، مخصوصاً در دورهای بالا، باعث گرم شدن سانتریفیوژ میشود و این افزایش دما باعث میگردد نمونه یا محلول داخل سانتریفیوژ همولیز، لخته شدن خون، تبخیر و... شود.
وظایف سانتریفیوژ
- جدا کردن ذرات از محلول براساس وزن
- جدا کردن دو محلول از یکدیگر
- تهیه فیلترهای فاقد پروتئین و صاف شده
- تهیه ته نشین کامل ادرار و سیتولوژی دیگر مایعات در بدن
- جدا کردن پلاسمای خون
کاربرد سانتریفیوژ
- آزمایشگاههای طبی
- آزمایشگاههای صنعتی
- پتروشیمی
- پالایشگاهها (نفتی، خوراکی، صنعتی و ...)
- دارو سازی
- صنایع غذایی
- و ... .
انواع سانتریفیوژ
سانتریفیوژ یخچالدار
ازاین دستگاه در آزمایشگاههای شیمی، مهندسی مواد، پلیمر، تشخیص طبی و... جهت جدا سازی اجزای ترکیب (مخلوط) نمونه مایع و رسوب ذرات آن که به دما حساس هستند استفاده میشود.
در این دستگاه نیز مثل همه سانتریفیوژها، جدا سازی به وسیله نیروی گریز از مرکز، بعلت تفاوت چگالی ذرات انجام میگیرد.